131 години традиции и успехи

За 131-ви път свищовската Държавна търговска гимназия  отбеляза патронния си празник. Програмата за честване на годишнината включваше поредица разнообразни мероприятия.
На 6 февруари клуб "Алумни - ДТГ" проведе баскетболен турнир на ветерани, участвали в отборите на ДТГ през годините. Среща си дадоха възпитаници на ДТГ, завършили гимназията в периода 1995-2013 г. Участниците изпитаха вълнение от връщането в юношеските си години и гордост от факта, че са завършили  ДТГ и са се реализирали достойно в живота.
На 8 февруари в аулата на Гимназията се проведе състезание „Опознай интелекта си” с участието на ученици от 8, 9 и 10 клас. Те демонстрираха познавателна култура в 3 области: езикознание, обществени науки и икономика. Интелектуалната надпревара за пореден път доказа, че ученето прави хората знаещи, можещи и конкурентноспособни. На победителите бяха връчени ваучери, осигурени от Фондация „Димитър Хадживасилев”. 
Тържествената церемония по издигане на знамената и поднасяне на цветя се състоя на 9 февруари. Гости на тържеството бяха: д-р Кристиян Кирилов – председател на Общински съвет – Свищов, Анелия Димитрова – заместник-кмет на Община Свищов, инж. Христо Димов  - председател на управителния съвет на  Фондация “Д. Хадживасилев”, Асен Боянов -  управител на  „СИАС-ИНВЕСТ КОНСУЛТ” ЕООД гр. Свищов, Крум Крумов –  управител на “Българска книга -97” ООД – Свищов, Славка Петрова – член на управителния съвет на Фондация „Д. Хадживасилев” – Свищов, Румяна Кузева – началник на отдел „Образование и култура” – община Свищов, Емилия Йорданова – управител на „Емди 5” ЕООД – Свищов.
Знамето на Република България бе вдигнато от Радостин Стефанов - ученик от 12 в клас,  заел първо място на математическо състезание за учебната 2015/2016 година. Европейският флаг бе вдигнат от Деница Маринова - победител в състезанието „Да опазим децата”, организирано от Фондация „Ангели от Лим” и лекоатлетически крос в чест на Желю Замфиров. Училищният флаг бе вдигнат  от Павлена Йорданова, ученичка от 12 а клас, класирана на 1-во място  на Иновационен лагер, проведен в седмицата на предприемачеството.
Поздравления към всички ученици и гости поднесоха г-жа  Румяна Иванова – директор на   училището, д-р Кристиян Кирилов и г-жа Анелия Димитрова. Като достойни наследници на Дарителя, ученици и учители от ДТГ „Димитър Хадживасилев”, както и гости, поднесоха  цветя пред бюста на Д. Хадживасилев, водени от идеята “За благото и величието на България”.
В аулата на гимназията госпожа Румяна Иванова  връчи сертификати и грамоти за успешно представяне на учениците - победители в онлайн състезанието по счетоводство, едно от мероприятията по случай  празника.  а инж. Христо Димов награди учениците с ваучери, осигурени от Фондация „Димитър Хадживасилев”. В тази надпревара се включиха 9 ученици от ХІ-а клас, специалност „Икономическа информатика” и трима от ХІ-в клас, специалност „Малък и среден бизнес”, изучаващи учебния предмет Счетоводство на предприятието. Комисия в състав: председател – Диана Илиева-Атанасова, учител по счетоводство;  членове: Румяна Борисова,  преподавател по професионална подготовка и Емилия Йорданова, управител на счетоводна къща „ЕМДИ 5” ЕООД – Свищов, класира на първо, второ и трето място  учениците, както следва:

 •     І място:    Симона Илиева Аврамова, ХІ-а клас
 •     ІІ място:  Ванина Радославова Копчева, ХІ-а клас
 •     ІІІ място: Мирела Иванова Дянкова, ХІ-а клас 

Във връзка с патронния празник бе проведен и конкурс за есе на тема: „Най-великият източник на вдъхновение са недоволните клиенти”. Участваха 12 ученици от 9,10 и 11 клас на ДТГ „Димитър Хадживасилев” – Свищов. 
Комисия в състав: Председател: Лена Ненкова – учител по икономика и предприемачество и 
членове: Диана Илиева-Атанасова – председател на Методическото обединение по професионална подготовка и Златка Илиева – управител на Офис 1 – Свищов, класира учениците, както следва: 

 • І място:    Радослава Георгиева Дакова, ІХ-в клас
 • ІІ място:  Галина Тихомирова Георгиева    ХІ-в клас
 • ІІІ място: Момчил Йорданов Йорданов    Х-а клас

Победителите получиха ваучери от Фондация „Д. Хадживасилев”, а  всички ученици получиха сертификати за участие.
Проведен бе и конкурс „Най-добро представяне на учебно-тренировъчна фирма 2016”. Фирмите бяха оценявани по следните критерии:

 1. Оформление на щанда в съответствие с предмета на дейност;
 2. Външен вид на служителите и професионална култура на обслужване;
 3. Каталог - обща визия и оригиналност;
 4. Уеб сайт - съдържание, навигация, дизайн, функционалност;
 5. Многообразие на други рекламни материали:

- баджове;- визитки;- брошури;- флаери и др.


Приз „НАЙ-ДОБРА ФИРМА” получи „Мечтана тениска”, собственост на ученици от 12 б клас с ръководител Румяна Борисова.
В чест на 131-та годишнина от основаването си ДТГ "Д.Хадживасилев", съвместно с Фондация "Д. Хадживасилев", проведе традиционния турнир по баскетбол за "Купата на Дарителя". За втора поредна година в него участваха отборите на девойките на СОУ "Цанко Церковски" - Полски Тръмбеш, СОУ "Николай Катранов" и домакините от ДТГ. След две победи домакините спечелиха "Купата на Дарителя", на второ място се класира отборът на СОУ "Ц. Церковски" и трети останаха момичетата на СОУ"Н. Катранов".


За втори път през 2016г. се проведе и турнир по волейбол за юноши за "Купата на Дарителя". След оспорвани мачове призът бе спечелен от домакините от ДТГ, на ІІ- ро място се класира СОУ "Цв. Радославов", а на ІІІ-то място е отборът на ПГ "Проф. Асен Златаров".
Участниците в двата турнира бяха наградени с купи и медали, осигурени от Фондация "Д. Хадживасилев".
Празничният 9 февруари премина подобаващо с настроение и много награди!