Среща-разговор с Иван Гърчев

     ​  На 27 септември  в аулата на ПДТГ „Д. Хадживасилев” се проведе среща-разговор с бившия възпитаник на гимназията, изявен спортист от близкото минало и настоящ треньор по вдигане на тежести – г-н Иван Гърчев. На събитието присъстваха ученици от гимназията, учители и граждани. Срещата бе открита от директора на гимназията г-жа Румяна Иванова, която даде думата за експозе на свищовския спортен журналист Николай Константинов. Той започна своето слово много емоционално, припомняйки че спортът в Държавната търговска гимназия има стародавни традиции и е бил винаги неотменна част от реномето на първото търговско училище в България. След това г-н Константинов направи кратка визитка на Иван Гърчев, наблягайки на неговото трудолюбие и на спортните му успехи през годините.

         Думата бе дадена и на госта – г-н Иван Гърчев, който още в началото сподели своето огромно вълнение и честта, която му е оказана да бъде поканен на една такава среща. Много увлекателно и подробно бившият възпитаник на гимназията разказа за изминатия от него път от състезателния подиум до треньорското поприще. На няколко пъти гостът наблегна на убеждението си, че неговите спортни и треньорски успехи не са само лично постижение, а са свързани с развитието на спорта в град Свищов. Неслучайно г-н Гърчев припомни имената на известни свищовски спортисти от близкото минало и най-вече на легендарния треньор по вдигане на тежести, свищовецът Йордан Иванов, като по този начин изтъкна ролята на приемствеността между поколенията. От разказа на госта се разбра, че избирането му за треньор на иранския национален отбор по вдигане на тежести не става никак лесно, а в условията на жестока конкуренция. Пътят след това на неговите състезатели към олимпийския връх също е труден. Нужно е било да бъдат преодолени ред препятствия-от психологическо естество, във връзка с тренировъчния процес, преодоляване на езиковата бариера, но в един момент всичко си идва на мястото, защото се е получила онази важна спойка между състезател и треньор, наречена доверие. Самите бъдещи олимпийски шампиони са били силно мотивирани и амбицирани в навечерието на игрите в Рио, за да се отблагодарят на своя треньор за положения труд и не по-малко на своята страна, която предоставя прекрасни условия за развитието на високото спортно майсторство.

         Не по-малко интересен беше разказът на г-н Гърчев за държавата Иран. Присъстващите научиха, че става въпрос за една от най-богатите страни в света, поради наличието на огромни природни ресурси, най вече нефт и газ. Именно на тази база става възможно осигуряването на спортистите с всичко необходимо, за да израстват и да носят шампионски титли за родината си.

        Към края на срещата гостът се обърна към присъстващите ученици с молба да излязат навън, да оставят поне за два часа компютрите и да отидат на стадиона и така да обърнат внимание на своето физическо здраве. Той отправи и пожелание към учителите и треньорите на училищните отбори да насърчават подрастващите да спортуват и да търсят сред тях бъдещите шампиони.

         Паметен ще остане жестът, който направи на финала на срещата г-н Иван Гърчев, подарявайки два от своите медали на ПДТГ „Димитър Хадживасилев”. За този жест и за всичко казано от госта директорът на гимназията сърдечно благодари, пожела нови успехи на госта на треньорското поприще и го увери, че е винаги добре дошъл в любимата „Алма матер”.