Проект на Интеракт клуб Свищов

                По повод международния ден за борба с рака на гърдата, който се отбелязва на 19-ти октомври, Интеракт и Ротаракт клуб Свищов създадоха съвместен благотворителен проект за набиране на средства под мотото #thinkpink. 

                На определената дата бяха продавани розови лентички в  ПДТГ ”Д. Хадживасилев”, СУ “Николай Катранов”, и СУ ”Димитър Благоев“. Лентички бяха продавани и в град Левски, поради  големия проявен интерес от съпричастни местни жители. Събраните пари са на стойност общо 650 лева и ще бъдат преведени на фондация “Една от осем”. Освен това няколко жени, преборили се успешно с коварната болест, изразиха съчувствието си и предадоха три перуки и други помощни средства, които също ще бъдат дарени на фондацията.

                 Фондация “Една от осем” се занимава с подпомагане на жените, болни от рак на гърдата в България. Според данните броят на заболелите жени в страната е над 46 000, а всяка година регистърът се допълва с 3800 нови случая. Близо една пета от всички починали от рак жени у нас са станали жертва именно на това заболяване. При жените рискът от развиване на рак на гърдата през целия живот е 1 към 8. Това означава, че една от всеки осем жени (според Breast Cancer Care)  ще развие рак на гърдата в хода на живота си.

                Подобен проект за първи път беше осъществен миналата година на дистриктно ниво от всички Интеракт клубове в страната. Поради големия успех и отзивчивостта на обществеността проектът беше продължен и тази година на местно ниво.