Световна седмица на предприемачеството 14 - 20 ноевмри

Световната седмица на предприемачеството е инициатива създадена от Ewing Marion Rauffman Foundation и Make your Mark, с две основни цели – да насърчи предприемачеството и да подобри образованието на децата и младежите. За девета поредна година тази инициатива превръща седмица от месец ноември в най-мащабния в света празник на предприемачите, които дават живот на идеите си, насърчават икономическото развитие за подобряване на благосъстоянието на хората.

Всяка година се провеждат събития на местно, национално и световно ниво в 160 държави от всички континенти. Разнообразието от инициативи свързва младите хора с бъдещи сътрудници, ментори и други потенциални инвеститори, като всичко това разкрива пред тях и нови възможности.

Символичен домакин на инициативата за България е „Джуниър Ачийвмънт“. ПДТГ „Димитър Хаджиасилев“ се включи с редица събития. Световната седмица по предприемачество бе открита на 15 ноември в Аулата на ПДТГ с презентация „Предприемачеството“ на Синтия Врайкова, ученичка от ХІ-б клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“, професия „Организатор на туристическа агентска дейност“.

В чест на предприемачеството бе проведена среща – разговор „Социалният предприемач“ като обект на дискусията беше социалното предприемачество – различното предприемачество, което смесва находчивостта на бизнеса със социална мисия, умелото съчетаване и баланс на социални и икономически цели. Водещи инициатори на събитието бяха учениците от XII A клас – Ванина Копчева, Биляна Ангелова и Аделина Кръстева, които са част от Интеракт клуб Свищов. Лектори на срещата бяха Тошко Ангелов, член на Ротаракт клуб Свищов и Георги Матров, президент на Ротари клуб Свищов.

Част от седмицата по предприемачеството беше и инициативата „Иновационен лагер“ – нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт, който мотивира млади хора да бъдат креативни и да поемат рискове в интерактивна среда.

По време на лагера учениците се разделят на екипи, за да разискват конкретен бизнес казус в рамките на 4 астрономически часа, разполагайки единствено с достъп до компютри, интернет и съветите на бизнес - консултанти ментори.

Участваха общо 27 ученици, разделени в 6 отбора, всеки от които трябваше да представи иновативен подход за решаване на проблема с изчезването на пчелите. След изтичането на четирите часа, участниците трябваше да представят решението на казусите пред компетентното жури – Румяна Иванова, директор на ПДТГ; доц. д-р Николай Нинов, заместник-ректор „Студентска политика и институционални комуникации“ в СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов; Цецка Станева, дългогодишен преподавател в ПДТГ; доц. д-р Искра Пантелеева, ръководител катедра „Индустриален бизнес и предприемачество“ и Асен Боянов, управител на  „СИАС-ИНВЕСТ КОНСУЛТ” ЕООД гр. Свищов. След презентациите, членовете на журито имаха възможност да задават въпроси на учениците и на база предварително зададени критерии, да оценят отборите по точкова система.

Задачата на журито да определи отбор победител се оказа трудна, предвид добрата подготовка и оригиналните решения, които представиха. Журито присъди следните отличия за отборите:

  • I място за отбор №1 “Bee Team”,  в състав:

Биляна Ангелова 12А, Ванина Копчева 12А, Симона Василева 10В, Десислава Енева 12В, Галина Георгиева 12В;

  • II място за отбор №5 „Honey“, в състав:

Кристиана Чукалова 10б, Деница Маринова 12а, Ива Кирилова 10а, Моника Миленова 10а

  • III място за отбор №4 „Black and Yellow“, в състав:

Виктория Маринова 12б, Ева Банкова 12б, Юлия Атанасова 12б и Дилек Пашалова 11а