Национално състезание "Моят първи бизнес кредит"

Ученици от ПДТГ "Димитър Хадживасилев" взеха участие в 4-то национално ученическо състезание по банкиране – „Моят първи бизнес кредит“, организирано от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО) и от катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Тазгодишното издание на състезанието, превърнало се в традиция, участваха 230 ученици от 29 учлилища в страната, водени от 31 учители.

Отборите бяха групирани в 5 състезателни направления, а от тях се изискваше разработване на предприемачески идеи и кредитни обосновки на проекти, търсещи банково финансиране. Ангажимент към състезанието имаха пет търговски банки, които чрез свои кредитни консултанти и ръководители на клонове и финансови центрове, даваха ценни съвети на младите кандидат-финансисти и банкери. Участниците в дадено направление бяха отличени с баджове в характерния цвят за съответната банка-партньор. Разпределени в компютърните аудитории на Академията, с осигурени файлове с изходни данни за заданието и макет за презентациите, отборите работиха по зададените казуси, подпомагани от своите ментори в лицето на изявени студенти от специалност „Финанси” и от кредитни консултанти от банките. Пред журита по съответните направления, учениците представиха отборно проектните си идеи, предложения и кредитни обосновки.

На церемония по обявяване на резултатите бяха наградени класиралите се на първите места при индивидуалното представяне и в отборната надпревара във всяко от петте направления. Наградите връчиха участващите в комисиите представители на банки.

„Корпоративно банкиране” бе „червеното” направление на Уникредит Булбанк. В отбора, заел първо място в това направление, участва и Деница Маринова от XII A клас.