132 ГОДИНИ - ВИНАГИ ПЪРВИ

Вече 132 години ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, Свищов дава успешен старт в кариерата на хиляди възпитаници от всички краища на България. Свищовската гимназия е не само първото професионално икономическо училище в България с вековни образователни традиции, но има претенцията  и визията да бъде училище, способно да осигури качествена образователна подготовка, гарантираща успешна професионална реализация на учениците.

Въпреки мразовитото време на 9 февруари, училищният двор бе огласен от веселата глъчка на учениците, а техните усмихнати лица, свидетелстваха за празничното настроение. Училищният празник и тази година започна по традиция с издигане на флаговете на Република България, на Европейския съюз и на гимназията. Последва поднасяне на цветя пред бюста на дарителя във фоайето на училището от г-жа Румяна Иванова, директор на гимназията, от името на Ученическия съвет и от гости на тържеството.

След това празничното настроение се пренесе в аулата на гимназията, където поздрави към присъстващите отправиха: г-жа Румяна Иванова, директор на гимназията, г-н Генчо Генчев, кмет на Община Свищов, доц. д-р Николай Нинов, заместник – ректор на СА „Д. А. Ценов” – Свищов, Стефка Трайчева, директор на СУ „Цанко Церковски”, гр.Полски Тръмбеш, Ахмед Куйтов, председател на Управителния съвет на „Институт перспективи”. Със своето присъствие тържеството уважиха: инж. Христо Димов  - председател на управителния съвет на  фондация “Д. Хадживасилев”, Ангел Гецов – представител на „Център на регионална интеграция и развитие” и член на Училищен съвет за обществен мониторинг „Твоят час”, Теменужка Тончева – управител на „НЕТ Експрес”, членове на обществения съвет към ПДТГ „Д.Хадживасилев” и др.

Във връзка с патронния празник на Гимназията бе обявен училищен фотоконкурс „Училището през моите очи“. Целта на конкурса бе да събуди интереса на учениците към фотографията, а също така това беше възможност да представят училището през своя поглед. Със свои творби се представиха 8 ученици от 10, 11 и 12 клас. Като най-добра бе оценена творбата на Аделина Кръстева от 12а клас,  второ място зае Велислава Георгиева от 11а клас, а третото бе отредено на Силвия Данаилова от 11а  клас.  Победителите получиха ваучери от Фондация „Д. Хадживасилев”, а на всички ученици бяха връчени сертификати за участие.

По повод годишнината на  училището бе обявено и състезание „Какво бих направил за училището с 300 лева?“. Целта на състезанието бе да събуди креативността в учениците и да предложат най-добрата идея, която ще бъде осъществена на практика. На вниманието на компетентното жури в състав: Румяна Иванова, директор на ПДТГ, Диана Илиева – Атанасова, старши учител и Юлия Величкова, старши учител бяха представени 3 проекта.  На първо място бяха класирани Даниел Денева и Деница Николова от 10б клас, чиято бизнес-идея предвижда озеленяване и облагородяване на училищния двор и на класните стаи.

Програма продължи с драматизацията на  ученици от 11а клас и участници в клуб по интереси „Сценично изкуство“, с ръководител г-жа Миланка Узунова, които потопиха публиката в прекрасните мигове от главата „Радини вълнения“ из романа „Под игото“.  За доброто настроение на всички в залата допринесоха и изпълненията на момичетата от „Beat the beat“ с техния хип- хоп танц, а също така и музикалният поздрав на Ивана Бълдъркова от 9 клас.

На следващия ден, 10 февруари, в чест на 132-та годишнина от основаването си ПДТГ "Д.Хадживасилев", съвместно с Фондация "Д. Хадживасилев", в спортна зала „Свищов” за 12-ти път се проведе традиционният турнир по баскетбол за "Купата на Дарителя". За трета поредна година в него участваха отборите на девойките на СУ "Цанко Церковски" - Полски Тръмбеш, СУ "Николай Катранов" и домакините от ПДТГ. След две победи домакините спечелиха "Купата на Дарителя", на второ място се класира отборът на СУ "Ц. Церковски", а трети останаха момичетата на СУ"Н. Катранов". След баскетболния турнир се проведе волейболна среща между ученици завършили в предишни години и отборът на гимназията в настоящия момент. Победата извоюваха младите състезатели.

Също на 10 февруари представителна група от ученици и учители отпътува за столицата на Румъния, Букурещ, за да почете паметта на Дарителя - Димитър Хадживасилев, поднасяйки цветя на признателност на  гроба на този велик българин.

Благородното и родолюбиво дело на Димитър Хадживасилев продължава да блести вече 132 години чрез дейността на първото българско икономическо училище – Професионална държавна търговска гимназия и чрез красотата на величествената сграда – за гордост на Свищов и на България.