Ползвам интернет разумно!

Във връзка с обявяването на Февруари за световен месец за безопасен интернет, на 28.02.2017г. в Аулата на ПДТГ се състоя среща - дискусия на тема: „Ползвам интернет разумно“ с участието на ученици и учители от гимназията.

 Теодора Спасова - ст. учител по информатика и ИТ, разказа за това, какво точно правят децата в глобалната мрежа според различни изследвания и статистики и по възрастови групи, какви опасности ги дебнат там, как трябва да се пазят, какви са основните правила на мрежовия етикет и обясни значението на някои термини, свързани с интернет насилието - grooming, сексторшън.

Тя обърна внимание и на сайтовете за подаване  на онлайн сигнали и на рисковете от създаването на провокативни профили.

Темата предизвика интерес сред присъстващите, което доведе до спонтанна дискусия по наболяли проблеми в мрежата - Синия кит, Deep Web и др.

Отново във връзка със събитието, Михаела Маркова - учител в ПДТГ, инициира анкета, проведена сред учениците, за това доколко безопасно ползават мрежата. Резултатите могат да бъдат обобщени така:

Попълнени бяха 97 бланки, като от тях – 57 момичета и 40 момчета на възраст между 14-18 години. Въпросите, които бяха зададени, обхващат онлайн общуването, активността на учениците в мрежата и опасността, която ги дебне там.

  • 97% от анкетираните използват интернет всеки ден;
  • 96% имат Facebook, 89% e-mail, 78% - Skype, а само 25% от тях имат Twitter;
  • Най-голям дял от анкетираните използват интернет за онлайн общуване, а най-малък играят онлайн игри;
  • 39% са отправяли обидни съобщения, клевети или снимки,  59% са получавали клевети по свой адрес, а 32% са имали случай на разбити профили в социалните мрежи или електронната поща;

За жалост само 24% от анкетираните са  посещавали сайтове за онлайн сигнали, което сочи ниската информираност за опасностите, които ги дебнат в мрежата.

Трябва да бъдем по-отговорни и по-заинтересовани за нашите деца, защото опасностите, които дебнат в интернет пространството се превръщат в сериозна заплаха. Виртуалният тормоз може да бъде наложен навсякъде – в домовете ви, в училище, на улицата, независимо от пол, възраст и социално положение.