Дипломиране на Випуск 2017

На 26 юни се проведе тържествена церемонията по връчване на дипломите за средно образование и свидетелствата за професионална квалификация на зрелостниците, завършили  ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ през 2017 година. В духа на 132-годишната история и забележителната архитектура на гимназията, тържеството се проведе в Аулата, а гости бяха  доц. д-р Николай Нинов, заместник ректор „Студентска политика и институционални комуникации“ при СА „Д. А. Ценов“, проф. д-р Андрей Захариев, председател на фондация „Проф. Минко Русенов” и ръководител катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов“, г-н Асен Боянов, председател на Обществения съвет към  ПДТГ „Димитър Хадживасилев“,  учители и родители.

Професионална държавна търговска гимназия изпрати още един прекрасен випуск, като възпитаниците на първата търговска гимназия отново накараха своите учители да се чувстват горди от постигнатите резултати на държавните зрелостни изпити. Първенц на випуска е Симона Аврамова, постигнала успех Отличен 6.00 от целия курс на обучение и на държавните зрелостни изпити. Ученичката е предложена за удостояване с национална диплома от МОН.

Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ традиционно доказва името си чрез отличните резултати от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация, като средният успех за випуска е Много добър 5,39. За настоящата учебна година този изпит придоби и още по-голяма тежест, тъй като голяма част от учениците го избраха като втори държавен зрелостен изпит.  „Икономическа информатика“, „Организация на туризма и свободното време“ и „Малък и среден бизнес“ са специалностите, които завършиха тазгодишните випускници. Те са сред най-търсените и добре платени на пазара на труда. Учителите, допринесли за техния професионален път, са горди от факта, че трудът им е оценен високо, а пред тях вече не стоят плахите деца, прекрачили прага на гимназията, а уверени в себе си и целеустремени големи хора.

Огромна част от възпитаниците на гимназията продължават своето образование в университети в цялата страна, а някои от тях вече са приети и в чужбина.

Специални благодарности към ръководството на СА „Д. А. Ценов“ за осигурените тоги, които допринесоха за празничния академичен дух и незабравимите емоции на учениците от Випуск 2017.

Скъпи зрелостници, не позволявайте на страховете да надвият мечтите ви! Нека препятствията, които ви спират, а такива ще има, да бъдат външни, а не от самите вас. Съдбата помни смелите и запомнете, че никога няма да разберете на какво сте способни, докато не опитате сами!