Поздравителен адрес от Момчил Костов

Скъпи ученици, преподаватели, родители, гости!

  Благодаря на ръководството и лично на г-жа Румяна Иванова за поканата, удоволствие и чест за мен е да  споделя откриването на учебната година в най-старото, утвърдено и реномирано търговско училище в България.

  Вече като че ли сме свикнали с тези прилагателни и все по-рядко се замисляме какво стои зад значението им. А зад тях е тежестта на над 130 - годишна история, имената на редица видни български икономисти, общественици и деятели – преподавали или получили образованието си тук, една уникална по своята архитектура, осанка и красота сграда и най-вече трудът и мечтата на стотици и хиляди съграждани от Свищов и цяла България. А именно мечтата ние, българите, да се наредим сред най-проспериращите, най-напредничавите, успели и културно извисени народи в Европа и света. Всички трябва да сме горди, че тя започва преди толкова години именно от Свищов – град символ на напредъка, предприемчивостта и търговското начало. Да имаш обща мечта, да я следваш и осъществиш – това е огромният успех на всички, които по една или друга причина са били свързани с ДТГ” Д. Хадживасилев” от създаването й до наши дни.

  Днес, на прага на новата учебна година, бих искал всички ние да се замислим за какво мечтаем. Повечето от нас – преподавателите и бившите възпитаници в своята зрялост, а дори и по-младите ученици в своето юношество, сме забравили да мечтаем. Живеем в прагматично и трудно време, епоха пълна с ежедневни предизвикателства и трудности, в която мечтателството е наивна загуба на време. Но ако ги нямаше мечтателите от миналото, какво щяхме да имаме днес? Дали не е имало твърде много присмехулници още по онова време, когато Димитър Хадживасилев е заявил, че в Свищов ще се открие търговско училище, и то в сграда, която по изящество и достолепие ще съперничи на най-видните образци на Виенската архитектура?

  Замислете се за какво мечтаете, защото ни повече, ни по-малко това е таванът на вашите възможности - никога няма да станете директор на международна корпорация, ако мечтата ви се простира дотам - да имате малък магазин за хранителни стоки.

  Изберете своята мечта и я следвайте неотклонно! Държавната търговска гимназия е мястото, което ще ви даде необходимите познания, умения и вдъхновение да я осъществите. Преди години от ученическата скамейка подобни думи ми звучаха клиширано и овехтяло – учудвах се на преподаватели, които убедено ни говореха, че ние сме следващото поколение финансови министри, търговски директори и главни счетоводители на водещи организации, предприятия и производства в България и по целия свят. Днес, почти 20 години по-късно, виждам колко прави са били. Голяма част от съучениците ми се реализираха на най-високите мениджърски позиции във водещи компании в България и чужбина. За себе си лично смея да твърдя, че ДТГ ми даде образованието и самочувствието да постигна успехите си – от първата ми работа като оперативен счетоводител, до позицията на финансов директор в международна компания, която заемам понастоящем. Зад всичко това стоят както моите усилия, така и  трудът на моите учители и ръководството на училището, за което искрено им благодаря.

   В качеството си на ръководител в спедиторска компания, приветствам и откриването на новото образователно направление „Логистик”. Смятам, че както винаги, ръководството на ДТГ е напипало пулса на времето. Логистичната свързаност, транспортът на товари и пренасянето на стоки в една глобализирана икономика имат все по-голяма нужда от подготвени специалисти. Дигитализацията на процесите, информационната осигуреност и иновациите пък са отправните точки, които бих посочил на всички, които искат не просто да се занимават с логистика, но и да са в крак с истинските изисквания на съвременния пазар. Днес единствено с приложение от телефона си сме в състояние да транспортираме и да търгуваме с огромни по обем и стойност стоки. Как ли би звучало това на Свищовските търговци от 19 век, известни със своята предприемчивост, търговски нюх и далновидност?

  Използвайте предимствата на настоящето, мъдростта на миналото и фантазиите на бъдещето. Не спирайте да мечтаете! На добър път и успех през новата учебна година!