С Търговската гимназия в сърцето

В Деня на народните будители имах честта да посетя гроба на дарителя Димитър Хадживасилев в град Букурещ. На това място, отдавайки почит пред делото на един велик българин, в мен се зароди едно особено чувство, чувството, че  като възпитаник на първото търговско училище в България и аз трябва да оставя своята скромна лепта, за да пребъде то и за напред. А какъв по-добър начин от това, да споделя своята история как станах част от голямото семейство на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“.

Казвам се Петя Гутева, израснала съм в град Павликени, но докато бях малка много често слушах историите на моята майка за Търговската гимназия в Свищов, гледах снимките на красивата сграда и вече знаех къде и какво искам да уча, макар никога да не бях  виждала училището. А когато дойде моментът на кандидатстване  и за първи път стъпих в Търговската гимназия, заставайки под купола, ясно и отговорно заявих на родителите си: „ Аз искам да уча тук и на никое друго място!“. За щастие бях приета в желаната от мен специалност „Счетоводна отчетност“ и така през 2002 година започна моето приключение в ПДТГ. Приключение, което ме изгради като професионалист и ми показа,  че дебит и кредит не са само думи, а усвоиш ли тяхната роля и значение, се превръщаш в отговорен и знаещ счетоводител.

Моята история в Търговската гимназия не приключва със завършването на 12 клас през далечната 2006 година. Аз съм от малкото късметлии, имали честта и удоволствието да се върнат там, от където е започнал техният професионален път и да оставят частица от себе си. Вече  почти четири години съм част от екипа на Търговската гимназия в Свищов и работя с хората, които до скоро наричах свои учители, а сега - мои колеги. Там, под купола на Меркурий, израснах от детето, тръгнало от малкия град с едничкото желание да учи счетоводство, до учителя, който днес предава своите знания и умения на новото поколение възпитаници на ПДТГ.

За мен Търговската гимназия не е просто училище, сграда или работа, за мен тя е нещо специално, което нося в сърцето си. И тъй като вярвам, че в голямото семейство на ПДТГ има много възпитаници, учители и служители, които пазят мили спомени за Търговската гимназия в сърцето си, бих искала да отправя една молба:

нека тези, които по някакъв начин  са свързали живота си с Търговската гимназия, пазят  топли чувства за дните, прекарани в любимото училище и носят нашата Алма матер в сърцето, да споделят своите истории, свързани с ПДТГ с нас.

Нека бъдем съпричастни с делото на Дарителя  и да съхраним величието на Търговската гимназия за идните поколения!

Може да изпращате вашите спомени, истории  и снимки на електронен адрес dtg.svishtov@gmail.com , ние ще ги публикуваме в сайта на училището и в нашата фейсбук страница.