Кариерно ориентиране в гр. В. Търново за ученици от Търговската гимназия

Поредно събитие, свързано с Месеца на кариерното ориентиране на ученици, реализираха възпитаници от осми и девети клас на Търговската гимназия на 19.05.2023 година.

Първата спирка бе във факултет по математика и информатика на Великотърновския университет, където въпреки ангажимента си с провежданата в момента научна конференция, деканът проф. д-р Марияна Николова обърна специално внимание на гостите, разказвайки за възможностите, които едно от най-реномираните учебни заведения в страната предлага. Специално внимание бе обърнато на огромния глад за кадри в ИТ индустрията, който изпитват многото  фирми в града, както и на контактите, които висшето училище има с тях, за да подпомогне реализацията на своите възпитаници още по време на обучението им. Това бе една подсказка за учениците ни, че са избрали правилната посока и сега е нужно просто да я следват.

Специални благодарности за д-р Тихомир Стефанов, преподавател в Катедра “Информационни технологии” и д-р Милена Стефанова, преподавател в Катедра "Компютърни системи и технологии", които помогнаха за реализацията на тази среща, както и на младата надежда на факултета (също от Свищов) Дженифър Сарвари, която  потопи учениците във виртуална космическа реалност.

Кариерното ориентиране продължи в учебен център „Интелекти“ ООД, където се провеждат курсове в различни направления, голяма част от които в ИТ сферата. Там г-н Венцислав Димитров любезно разказа за възможностите за реализация, давани от притежаването на различни международни сертификати, каквито могат да бъдат защитени в центъра. Подготовката за една част от тях Търговската гимназия  също предлага чрез регистрираната към нея Сиско мрежова академия „Интегра Джуниър“.

Благодарим на домакините от ВТУ и „Интелекти“ ООД за вниманието и се надяваме срещите да са били зареждащи и мотивиращи за младите хора, към които бяха насочени!

Снимки ТУК