150 години професионално образование в България

С официална церемония по откриване и освещаване на паметна плоча пред сградата на Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, в Русе бе отбелязана 150-годишнината от полагането на основите на професионалното образование в България.

Плочата бе осветена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Сред официалните гости на събитието бяха кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев, началникът на РУО–Русе д-р Росица Георгиева, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ акад. Христо Белоев, граждани.

“Нека този паметен знак ни напомня, че в живота ни винаги има някой, чиято протегната ръка ни е помогнала да отправим взор към развитието ни като личности и към успеха“, каза в обръщението си към присъстващите кметът Пенчо Милков.

Поздравителен адрес от служебния министър на образованието проф. д-р Сашо Пенов прочете началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. Тя връчи почетни плакети от името на министъра на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов, Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“, Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“.

Паметният знак е поставен върху постамента пред някогашното Столарско училище, днес Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“. Идеята е на инж. Валерий Машев и арх. Симеон Рангелов, а мястото е символично – гимназията е едно от първите професионални училища у нас.

Председател на Инициативния комитет е проф. Ангел Смрикаров. Цялостната организация е на специално създадената фондация „Познание“ с управител Миряна Машева. Подкрепени са в начинанието си от Община Русе, Регионално управление на образованието, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Регионален исторически музей – Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив – Русе.

Източник: tvn.bg

 

Снимки ТУК