25 март - Ден на европейските автори

Във връзка с отбелязването Деня на европейските автори - инициатива на Европейската комисия, учениците от VIII б клас проведоха един по-различен учебен час по английски език.
С г-жа Моника Цветанова те посетиха градската библиотека „Проф. Иван Шишманов“. Учениците бяха посрещнати от Дария Първанова - директор на градската библиотека, Елена Ангелова – главен библиотекар и библиотекарите Мая Симеонова и Невена Самоковлиева. С голям интерес и внимание те изслушаха прочит на откъси от произведенията „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес, „Хамлет“ на Уилям Шекспир, както и един съвременен вариант на „Ромео и Жулиета“ - „Румчо и Павлета“, eтюд с автор Дария Първанова.
Последва дискусия, свързана с произведенията и авторите им. Направени бяха много заключения и изводи, като един от най- важните е, че книгата кара читателя да мисли, да прави връзки и асоциации, да задава въпроси и да получава отговори. Учениците се убедиха, че четенето има ползи и носи удоволствие.
Срещата продължи с кратка разходка в библиотеката в отдела за възрастни. Учениците разгледаха българска и чуждестранна литература и четоха откъси от произведения на английски език.