Образователна игра за повишаване на финансовата грамотност на финала на „Практични финанси 2024“

„Икономически пътешественик“ – образователна игра за повишаване на финансовата грамотност, представиха Златомил Златев /ІХ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“/ и отборът му, на финалния кръг на националното състезание „Практични финанси“. Идеята се роди на проведения в периода 05-07.04.2024 г.  финансов иновационен лагер, чийто домакин беше 19 СУ „Елин Пелин“, гр. София.
Националното състезание „Практични финанси“, с организатор Министерството на образованието и науката и фондация „Джуниър Ачийвмънт България“, се провежда за четвърта поредна година и е единственото от календара на МОН, което се състои от два национални кръга. Във втория кръг, който е във формат на финансов иновационен лагер, участваха 80-те ученици от цялата страна, показали най-високи резултати в първи кръг, в който се включиха общо 1318 ученици.
В рамките на три дни учениците от двете състезателни групи – VІІІ-Х клас и ХІ-ХІІ клас, представиха екипно своите решения за повишаване на финансовата грамотност: презентираха своя продукт и/или услуга; таргет групи; ключови дейности и партньори; конкуренти;  прогноза за приходи и разходи, съответно печалба. Интересните идеи за образователни игри с цел повишаване на финансовата грамотност – настолни, компютърни, мобилни, както и концепциите за дигитални продукти/услуги /„Финансов АI“, „Чатбот FIBO“, сайт с обучителни курсове FinanSer/, бяха оценени от компетентно жури, председателствано от проф. д-р Красимир Маринов.
Участниците в надпреварата бяха приветствани от заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова, която подчерта, че „Практични финанси“ е състезание, което насочва усилията на учениците върху усвояването на култура на поведение, начин на мислене и подходи за действие по отношение на класическите и актуалните проблеми на управлението на личните финанси, включително и чрез използване на новите технологии.
Искрено се радваме, че в лицето на Златомил Златев, ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ - Свищов участва в престижното състезание, чиято основна цел е подобряване на финансовата грамотност сред младите хора.