История, патрони и дарители на моето училище

В навечерието на най-светлия български празник ПДТГ ,,Димитър Хадживасилев“ отново има повод за радост и гордост. Ученичката от Х клас Александра Павлова беше класирана на призовото трето място в категорията видеоклип на международния исторически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище”.
Конкурсът се организира от Националната априловска гимназия в Габрово съвместно с международна фондация ,,Радетел“ и се посвещава на 189 години от създаването на Първото новобългарско взаимно светско училище и 160 години от рождението на Иван Рашеев – душеприказчик на Васил Априлов и касиер на „Одеското българско настоятелство“. Участниците трябваше да покажат своите познания за възникването и развитието на тяхното училището, за неговите вдъхновители, организатори и благодетели; да тълкуват и оценяват събитията и да предлагат свои гледни точки; да развиват творческо мислене в дух на родолюбие и гражданско отношение към историята.
Александра Павлова впечатли журито със своя видеоклип посветен на Димитър Хадживасилев.  Съдействие и подкрепа Александра получи от учителя си по история и цивилизации – Альоша Кушлов.