Международен екологичен форум "Сребърна - 2024"

В периода 31 май – 01 юни 2024 година в град Силистра се проведе ХХХІІI международен екологичен форум “СРЕБЪРНА 2024” , посветен на “Световния ден на околната среда”- 5 юни и “Зелената седмица”.
Една от целите на конкурса беше да се засили интереса на учениците към проблемите на екологията и да съдейства за  формиране на Гражданско поведение и чувство за отговорност при опазване на околната среда -  биологичното разнообразие в страната и чужбина.
Със своя разработка участваха ученичките Ерика Гигова и Михаела Илиева. Те работиха в направление ,, Човекът и неговата жизнена среда” , а проектът бе озаглавен    ,, Растения срещу комари”.
 Те заедно със своя ръководител направиха проучване за това, кои растения имат голяма сила да отблъскват комарите, как трябва да се отглеждат и кои техни части се използват като репеленти. Такива са: лавандула, босилек, мащерка, мента, маточина, розмарин, латинка, невен, тагетес (турта).
Чрез презентация запознаха съучениците си с растенията, които прогонват комарите и други досадни насекоми. Изработиха постер, посветен на темата и го поставиха в коридора на училището. Засадиха и растения в двора.
Потърсиха информация за приготвяне на домашни репеленти. Изготвиха брошури с рецепти за репеленти, които разпространиха. Приготвиха някои от тях в домашни условия. Изготвиха презентация, в която включиха информация за своите дейности.

 В първия ден момичетата подредиха своя щанд, на който подредиха засадените растения, брошурите с рецепти и самите репеленти. Интересът на публиката и журито беше голям. През втория ден публично представиха и защитиха своя проект. Участниците в оспорваното състезание бяха 21отбора от цялата страна.
Заслужено получиха поощрителна награда от журито.