HELLO SPASE – Науката ни забавлява и вдъхновява

На 25 юни в София Тех парк се проведе четвъртото издание на фестивала за наука и изкуство ,,Ало, Космос! Говори България”. Събитието бе организирано от Атлантическия клуб, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Основната цел на фестивала е да вдъхнови децата и младежите да мечтаят смело и да преследват професионално развитие в научните и космическите сфери.
За фестивала бяха подготвени над 50 щанда, десетки работилници и многобройни демонстрации. Темите бяха насочени към Космоса и Вселената. Ние, учениците от ПДТГ ,,Димитър Хадживасилев” гр.Свищов имахме възможност да участваме в различни интерактивни преживявания, чухме лекции на водещи лидери в областта на науката и технологиите. Опитахме космическа храна на компанията АНТАРТА, видяхме снимки на космически обекти, направени от ученици от Националната лагер-школа по астрономия, извършихме наблюдения на Слънцето, запознахме се с различни минерали, а също и с отглеждането на черната муха-войник, като източник на протеини при бъдеща колонизация на Марс. Представена беше дори печатната машина на Гутенберг, възхитихме се от работата на обучено да открива скрити оръжия и взривни вещества полицейско куче.
Вдъхнови ни представянето на Николай Калайджиев-пилот – четирикратен световен рекордьор в леката авиация, лекцията на проф. Леандър Литов за мисиите на ЦЕРН.
Вълнуваща беше срещата със специалния гост на събитието астронавта от НАСА и AXIOM Space Майкъл Лопес-Алегрия. Той е рекордьор по продължителен престой в безтегловност и най-много часове, прекарани в открития Космос.
Както отбеляза Соломон Паси, целта на фестивала е да разшири и вдъхнови въображението и мечтите на децата, като им даде шанс да мечтаят за това как да стигнат до Космоса, да получат ,,Оскари”. Вече сме вдъхновени.
Марияна Любенова – учител в  ПДТГ ,,Димитър Хадживасилев”